Vackra hotell i svenska skärgården

Skärgården har allt. Underbart charmiga missionshus, lyxiga värdshus och allt däremellan. Skärgården är nämligen stor, med över 24 000 öar, holmar och skär utspridda över 1 700 km² hav varav 530 km² är land. Waxholms Hotell i Österåker är ett trestjärnigt hotell med bastu, bekväma rum och god mat. Här har man Vaxholms populära sevärdheter inom gångavstånd, så det är ett perfekt ställe för de som vill utforska vad Vaxholm har att bjuda på.

Missionshuset Bed & Breakfast på Värmdö i Sandhamn serverar frukostbuffé i en gammal kyrksal. Detta är en klassisk skärgårdsdestination med otroligt vacker natur, stillhet, charm och smarriga fisk- och skaldjursrestauranger. De har även ett fiskrökeri och sandstränder där man kan slappna av och bara njuta av tillvaron. Lika avkopplande som en spa weekend.

För de som älskar skog och gärna vill kunna gå på skogspromenader utan att bli störd av en massa folk är Stora Kalholmens vandrarhem på Värmdö i Sandhamn ett utmärkt alternativ. Det lilla huset ligger på en klippa och det är så “off the grid” att man får ta med sig eget vatten, för det finns inget rinnande vatten installerat.

En annan charmig pärla med havsutsikt är vandrarhemmet Siaröfortet i Österåker på Kyrkogårdsön. Denna gamla militäranläggning byggdes efter första världskriget år 1916 och används numera av besökare som älskar bad och sol. Segla dit på egen hand eller hoppa i båten från Strömkajen i Stockholm eller från Vaxholm och Östanå färjeläger. Eller njut av sommaren såsom Strindberg gjorde på Utö värdshus i Haninge, Stockholms södra skärgård.